Samy Badibanga
Fonctions
Premier ministre de la République démocratique du Congo
-
Député (en)
-
Député
Deuxième législature de la Troisième république congolaise (d)
Sénateur congolais
Troisième législature de la Troisième République congolaise (d)
Biographie
Naissance
12 septembre 1962
Kinshasa
Nom de naissance
Samy Badibanga Ntita
Nationalité
Formation
Activité
Autres informations
Parti politique
Union pour la démocratie et le progrès social (en)Voir et modifier les données sur Wikidata

Samy Badibanga, abotama na mokolo ya 12 sanza ya libwa 1962 na Kinshasa, azali moto ya ekolo kino-congolais.

Conseiller spécial ya Étienne Tshisekedi de 2009 à 2011, aponami député national na circonscription ya mont-Amba na Kinshasa banda 2011 na Assemblée nationale mpe afandi na Commission ya ressources naturelles. Akomaki Premier Ministre le 17 novembre 2016 mpe atikaki mosala le 7 avril 2017 mpo na kotika esika na Bruno Tshibala.

Biografi ya bomoi ya bato

kokoma

Azwaki liboso diplome na Institut supérieur des sciences humaines na Genève na 1986, na nsima na Hoge Raad voor Diamant na Anvers mpe na Institut international de gemmologie na Anvers.

Abandaki mosala na ye na 1986 lokola mokambi ya Sodocam mpe na 1995 akomaki mokambi mpe mokambi ya Samex Trading.

Kompanyi yango ezali na ba permis mingi ya bolukiluki ya mabanga ya ntalo na République démocratique du Congo (RDC) mpe ezali na boyokani na BHP Billiton. Akomaki consultant ya société minière BHP-Billiton kobanda 2005 kino 2010, mpe na lolenge wana, azalaki kosunga na kotia société na RDC, na ndakisa na boyokani na ba entreprises publiques. Na yango, azali kosangana na masolo ndenge na ndenge elongo na Ministère ya Mines mpo na kobongisa ba contrats miniers, mpe elongo na Ministères ya Économie mpe ya Énergie mpo na kotonga mpe kopesa nguya na barrage Inga III.

Na 2006 asalaki Fédération des Explorateurs et Extracteurs (FEE) na RDC mpo na kotombola bon gouvernement na gestion ya ba ressources naturelles.

Azalaki molobi na bokutani ya IPAD [Nini?]. DRC ya secteur ya mine ya 2005 kino 2009.

Mosala ya politiki

kokoma

Samy Badibanga azalaki membre d'honneur ya Union pour la démocratie et le progrès social (UDPS) kobanda 1994 kino 2011 mpe aponamaki député na 2011. Akutanaki na Étienne Tshisekedi mpe Frederick Kibasa na bolenge na ye na Kinshasa, yango nde ebongisaki makanisi na ye ya politiki ya démocratie mpe ya socialiste mpe mposa na ye ya koboya bitumba na minduki mpe bokonzi ya mibeko.

Kobanda 2009 kino 2011, azalaki conseiller spécial ya Étienne Tshisekedi. Na mosala na ye, azali na mokumba ya mayele ya diplomatie ya mokonzi ya mboka, oyo ezali na kati ya communication, image, organisation mpe direction ya campagne na ye mpo na maponami ya mokonzi ya mboka na 2011. Maponami ya mokonzi ya mboka oyo bato bazalaki kotyola mingi mpe UDPS ezalaki na ntembe mingi na ntina na yango, ezalaki kofunda opposition na lokuta, kokanga bato na makasi, kokosa, ata mpe mobulu. Na nsima, Etienne Tshisekedi akangamaki na ndako. Na nsima, ye moko amibengaki Président élu ya RDC.

Ntango ba candidats mingi ya UDPS baponamaki lokola ba députés nationaux na maponami ya parlement, Président Tshisekedi asakolaki ete maponami yango makokoma na suka. Atako malako ya mokambi ya UDPS, bato 42 oyo baponamaki na parti, kati na bango Samy Badibanga, bakotaki na parlement, na kotalela ete baponamaki na ndenge ya solo mpe balingaki komemya bato ya Congo oyo baponaki bango mpo na komonisa bango. Na kati ya bato 42 oyo baponamaki, oyo bayebaki malamu ntembe oyo ebimaki na kati ya parti na bango moko, bakobaki koteya mpe kolendisa bato oyo bazalaki kotɛmɛla Joseph Kabila na kati ya parlema. Likambo ya kokamwa, Samy Badibanga azali lisusu kozwa lisungi te mpo na misala na ye ya opposition na parlement nsima ya kobima na UDPS na 2011 mpe kolongolama na ebonga ya mokambi ya UDPS & ba alliés na octobre 2016. Na nsima, UDPS elongolaki ye na mosala na yango.

Azali moko ya ba membres ya mobandisi ya IPDD (Initiative panafricaine pour la défense de la démocratie) mpe Alliés na Assemblée nationale ya RDC kino aponami lokola Premier ministre ya RDC na Joseph Kabila le 17 novembre 2016. Na kati ya opposition, nomination na ye elobamaki lokola non-événement. Atikaki mosala na ye na mokolo ya 6 sanza ya minei 2017.

Na mokolo ya 5 sanza ya misato 2021, atikaki esika na ye ya mokambi ya liboso ya Sénat.

Banote mpe ba références

kokoma